Can Mirambell / Fàbrica de Telers Granollers

Vallès Oriental
08400-GRANOLLERS
Al costat del riu, a la banda nord de la població

Coordenades:

41.61491
2.28778
440661
4607267
08096-205
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Contemporani
XIX
c1860-99
Dolent
Ha estat molt destrossada. S'han tapiat les estructures interiors que han resultat tallades amb la intervenció d'urbanització, però la resta està en procés de deteriorament avançat.
Inexistent
Restringit
Productiu
Privada
Diversos
ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Conjunt industrial composat actualment per una nau, paral·lela al riu, que ha estat seccionada en una recent actuació urbanística (concretament l'allargament del carrer Ramon Berenguer i la construcció d'una petita àrea d'aparcament a l'aire lliure. L'estructura d'aquesta és d'arc central i dos arcs de suport lateral que fan de suport a les bigues del sostre. Es troben suportats per columnes circulars de ferro colat. Als laterals hi ha nombroses finestres amb coberta d'arc escarser i guardapols. Hi ha altres estructures que es troben englobades dins d'una estructura de pedra a la part que dona a les terrasses del Congost. Aquestes altres estructures estan molt desfigurades per construccions modernes

No s'ha tingut accés a l'interior de l'edifici.

L'origen de la indústria tèxtil granollerina es troba el 1850, any en que es pot situar el llindar entre les formes menestrals i les incipients fàbriques manuals de teixits, amb les fàbriques mogudes a vapor. La indústria tèxtil obrí la vila a la vida fabril moderna. Noves fàbriques se situen als afores de la vila, com es el cas d'aquesta que ens ocupa, i que es va dedicar a la producció de telers.

BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372. BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura. CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers; MAYNOU I HERNÁNDEZ, Núria (2001) El Patrimoni Industrial del Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental. SESÉ, Jaume (1987b) 2. El creixement industrial. Granollers al segle XIX, Col. Coneguem Granollers, núm. 2., Granollers, Ajuntament de Granollers.