Can Fluvià
Santa Eulàlia de Ronçana

    Vallès Oriental
    Barri de les Pinedes del Castellet

    Coordenades:

    41.63721
    2.21866
    434925
    4609792
    Número de fitxa
    08248-36
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    -III / V
    Estat de conservació
    Dolent
    Ha quedat destruït per les obres que s'han fet en aquest indret.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 2107
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

    Tenim notícies que entre les masies de Can Bassa de la Vall i Can Farell s'hi han fet diverses troballes arqueològiques, com són un conjunt de sitges i un enterrament. El conjunt de sitges romanes es va descobrir en motiu de l'eixamplament del camí de Can Farell, i contenien ceràmica romana i àmfores, a més d'un corn de caça. Més endavant, en motiu d'un rebaix fet en el camp que hi ha a ponent de Can Farell de la Vall, a l'actual camp de futbol, es va posar al descobert la troballa de cinc tombes de tègula, datables com a romanes o tardoantigues, a més de fragments d'un crani. A la Serra Granada, prop de Can Bassa, s'hi troba material en superfície, especialment de tègula i dòlium.

    També es denomina Can Figueretes.

    Durant la dècada de 1960, Josep Dantí va descobrir un conjunt de sitges en motiu de l'obertura del camí que va a Can Farell. El coneixement de la notícia de l'enterrament el tenim per fonts orals i per un article publicat a la Revista Ronçana. En aquest s'explica que va avisar de la troballa Josep Mª Maspons i va ser inspeccionada pel Grup afecte a la Delegació de Granollers, del Servei Nacional d'Excavacions Arqueològiques, format per Josep Estrada, Pere Font i Emili Ramón Valls, amb la col·laboració de Jordina Medalla, Vicenç Maimó i Josep Muntal.

    ESTRADA, J.; VILLARONGA, L. (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)", Ampúrias. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    VALLICROSA, J., dir. (1972). "Nota arqueològica de Can Farell de la Vall", Ronçana, núm. 44. Santa Eulàlia de Ronçana: Parròquia de Santa Eulàlia de Ronçana.