Can Fenosa
Martorelles

    Vallès Oriental
    Carretera de Martorelles a Montornès, km. 15

    Coordenades:

    41.53579
    2.24053
    436647
    4598516
    Número de fitxa
    08115-6
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    Presenta deficiències estructurals.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 29101
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08114A002000040000OB
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn

    La masia de Can Fenosa es troba construïda en una plana sobre la carretera de Montornès, amb un mur de contenció que salva el desnivell que hi ha entre ambdues. En un extrem del mur hi ha una porta d'arc pla de pedra carejada, que servia d'accés per a les persones, i que avui ha quedat tocant a la carretera. Alhora, uns metres més endavant, comença un camí paral·lel sense pavimentar que porta directament a la casa. La seva estructura és rectangular, té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana i consta de planta baixa, pis i golfes. La masia es troba dividida en dues vivendes independents, i per les restes que s'observen a la façana posterior, sembla que antigament estava constituïda per diversos habitatges. El frontis s'orienta a garbí i es composa simètricament segons cinc eixos, definits per obertures d'arc pla arrebossat amb motllura ressaltada de diferent tonalitat. A l'eix central hi ha el portal d'accés, d'arc escarser, com també ho és un segon portal de majors dimensions, que es correspon amb l'accés a la segona vivenda. Les golfes s'obren amb finestres d'arc de mig punt, formant un grup de tres a l'eix central. A la façana de mestral hi ha adossat un campanar de planta rectangular de quatre nivells d'alçat, pel que sobresurt en alçada respecte la resta de la construcció. Aquest presenta la mateixa tipologia d'obertures que el frontis i una cornisa dentada a l'alçada del tercer nivell, des de la qual arrenca un perfil motllurat amb un òcul i tres pòrtics de mig punt, on antigament hi havia la campana. Com a remat del campanar hi ha un petit capcer semicircular i gerros ceràmics decoratius en cadascuna de les cantonades. A la façana de xaloc hi ha adossat el celler, a l'interior del qual s'hi observen dues tines de planta quadrangular revestides amb ceràmica vidriada. Dins la masia es conserven els paviments originals de tova i pràcticament tots els sostres de cairats de fusta. L'acabat exterior és arrebossat amb morter de calç. Davant la façana principal hi ha els coberts i un pou de planta circular amb coberta semiesfèrica, i a pocs metres de la façana posterior hi ha les corts i l'era.

    A l'Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de la Generalitat de Catalunya hi consta. "Segons diuen els masovers, la façana era rematada per una cornisa i al mig d'un cercle hi deia "Restaurada 1929 [1922]". També els hi sembla recordar que a dins al campanar o torre mirador hi deia: "1835"."

    El nom de Fenosa està documentat a la zona des de finals del segle XV. Tanmateix, la masia actual de Can Fenosa va ser construïda entorn el segle XIX. En els amirallaments de l'any 1889 hi consta el Manso Fenosa, propietat de José Ciuró i Montaná, situat al "cuartel Norte, número 19". Les seves propietats agrícoles i forestals s'estenien fins a la plana fluvial del riu Besòs, que eren explotades per un nombre important de treballadors que residien al mas. El campanar era utilitzat per avisar-los de l'inici i l'acabament de la jornada laboral. L'any 2006, en aquests terrenys s'hi va construir una gran factoria, fet que va tenir una forta controvèrsia per ser considerat el darrer connector biològic de la zona.

    GARCIA-PEY, E. (1997). Recull toponomàstic de Martorelles (Vallès Oriental). Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Martorelles (Vallès Oriental). Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.