Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos. La planta baixa ha estat modificada per adaptar-hi la botiga de can Coma. El primer pis presenta un balcó central amb barana de forja i una única obertura. El segon pis presenta la mateixa distribució. Com a elements embellidors de la façana podem observar unes fines cornises que projecten les línies dels balcons del primer i segon pis, i un tester, balustrat.
Per característiques tipològiques es podria englobar en la tipologia de casa entre mitgeres del tipus casa-botiga, possiblement, el més nombrós dels que va projectar Joan Pascual i Batlle segons descriu Rosselló (1988). Aquest tipus corresponen a la demanda que hi havia per part de tota mena de comerciants i petits artesans. Són edificis senzills i sobris. Estil neoclàssic generalment, on destaca la simetria i proporcionalitat. La distribució és bàsica amb la planta baixa pel local comercial, i l'habitatge al primer o segon pis.
Can Coma és un bon exemple el tipus casa-botiga projectats per Joan Pascual i Batlle.
Història
Francesc Mas Romañà, nascut a Gelida (1825-1903), pertanyia a la segona generació dels Mas, una destacada nissaga de paletes, constructors i arquitectes de Gelida. Fill de Mariano Mas Morros (Capellades 1799 - Gelida 1880) i de Vicenta Romañà Borràs (Piera 1806 - Gelida 1886). Francesc ves casa el 1850 amb Maria Civil Vendrell (Gelida, 1831-1900). El matrimoni es va establir al carrer Major número 43, domicili que ha continuat sent la casa pairal dels Mas fins a l'actualitat. Francesc i Maria van tenir sis fills: Vicenta, Rosa, Mariano, Lluís, Joan i Teresa. Mariano i Lluís van ser els continuadors de l'activitat dels Mas com a constructors a Gelida.
Professionalment, Francesc va aconseguir millorar significativament la posició econòmica i social de la família Mas. La seva carrera va marcar la consolidació de l'ofici familiar i va establir una presència influent en la construcció a Gelida. Va col·laborar sovint en les obres projectades pel mestre d'obres Joan Pascual Batlle, encara que Francesc Mas no va arribar a l'hegemonia que els seus fills van aconseguir.
Va construir de nombrosos edificis, majoritàriament dissenyats pel mestre d'obres Joan Pascual Batlle. Entre aquests, destaquen les cases de menestrals can Coma (1884) i cal Dagà (1884), ubicades al carrer Major als números 33 i 45, respectivament.
Pel que fa a la botiga de can Coma, situada al número 33 del carrer Major, és una botiga històrica que inicialment va obrir les portes el 1924 al carrer de la Barceloneta número 12. L'any 1939, el negoci va ser traslladat a la seva ubicació actual. Els fundadors, Ramon Coma Font i Maria Rovira Montserrat, van iniciar l'empresa, que posteriorment va ser continuada pel seu fill, Rafel Coma i la seva esposa Conxita Terrades. Actualment, la tercera generació, Rafel Coma Terrades i Micaela Cobos continuen al taulell segons explica Montserrat Rovira (2018) en la seva radiografia del carrer Major.
Bibliografia
CARAFÍ, Mercè (1998). L’Abans. Recull gràfic de Gelida, 1890-1965. Efadós Editorial.
RIUS, Jaume (coord.) (2011). Gelida. Retrats d’un temps. Andana Edicions.
ROSSELLÓ, Joan (1988). "La incidència de l’arquitectura de Juan Pascual i Batlle en la conformació de la Gelida actual." Miscel·lània penedesenca, vol. 12, 1988, pp. 227-242.
ROSSELLÓ, Joan (2022) "Els paletes a Gelida a finals del segle XIX". Programa Festa Major 2022. pp. 66 - 71.
ROVIRA, Montserrat (2018). "Les botigues de la meva infància. El comerç és vida". Programa Festa Major 2018. pp. 28-42.