Can Coll
Corbera de Llobregat

    Baix Llobregat
    Carretera de Sant Andreu / Carrer de can Moriscot
    Emplaçament
    Nucli de Can Coll

    Coordenades:

    41.42966
    1.94191
    411593
    4586995
    Número de fitxa
    08072-41
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Gòtic
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 41
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí: IPA 18376
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 14406DF1817S
    Autoria de la fitxa
    Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

    Edificació de diversos cossos, amb porxos i cellers adossats a l'habitatge de grans dimensions. La part més antiga de la construcció correspon a la part de ponent, que disposa d'uns porxos de punta d'ametlla anteriors al segle XVI, i a les restes de la paret nord, en la part baixa de la qual hi ha un ram de pedra de carreus afegit a un tramat d'obra d'«opus spicatum» molt infreqüent en construccions d'aquesta mena, i que actualment gairebé no es veu ja que queda tapat per la vegetació. Envoltant tot el recinte hi ha un mur baix de pedra vermella, amb una successió d'arcs a sobre. Les finestres són adovellades amb pedra molera.

    La masia va ser restaurada a càrrec d'Isidre Clopas i Antoni González, seguint les indicacions del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona.

    La masia de Can Coll (anomenada antigament Mas de l'Avall) és la més antiga del terme: disposa d'un llenç de mur obrat amb «opus spicatum» i la seva primera notícia documental figura en l'acta de consentiment a favor de Barnat Bouló, fill de Ramon Bouló del Mas de l'Avall, datada el 1346 a Martorell. En diversos documents senyorials posteriors també s'esmenten membres del llinatge dels Coll, com ara els fogatges de 1497 i 1515, entre d'altres.

    ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona PASQUAL SANGRÀ, Joaquim (1983), "Fitxa de l'inventari del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.