Camí miner Forat Negre
Vallcebre

  Berguedà
  Forat Negre

  Coordenades:

  42.20048
  1.80572
  401403
  4672726
  Número de fitxa
  08293 - 258
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08293A006004200000AW
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Camí picat en la roca del cingle a la banda dreta del Torrent del Forat Negre abans de la primera cascada. Hi ha una perforació en la roca, per passar a l'altre banda d'una cresta del cingle. Roca calcària del cingle l'Empalomar al punt on el Torrent del Forat Negre aprofita una diàclasi de la barrera calcària per travessar-la de oest a est. Aquest camí originalment era una drecera per als miners que treballaven en les mines de La Muntanya, actualment és un punt de sortida i d'anclatge per fer barranquisme.

  Els miners que treballaven en les mines de carbó de la zona de la Muntanya intentaven fer una drecera per pujar i baixar al poble. Van picar la roca a la dreta del Forat Negre, i van perforar una cresta del cingle, però no van aconseguir mai acabar el camí fins al poble. Pels miners, era bastant normal fer camins per la muntanya amb l'ajuda de dinamita - el pas El Grauet al Cingles de Conangle, per exemple, per on passava els cables de llum de la mina Esquirol. En aquest cas, no van poder aconseguir prou dinamita per acabar la feina. Fonts orals de la gent de Vallcebre.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.