Cal Genic Vell Casserres

  Berguedà
  Camí de Cardona
  Pel camí de Cardona, passant el trencant al Fonollet, apareix la masia a mà dreta.
  609

  Coordenades:

  42.00255
  1.82597
  402773
  4650726
  08049-253
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVIII
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A00900035
  Jordi Montlló Bolart

  Antiga masoveria construïda directament damunt la roca natural. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia.
  La part més antiga és el cos central, que originàriament només era de planta baixa. A posteriori se li va afegir una planta pis. Les bigues són de fusta i el terra és la mateixa roca. Més tard se li van afegir les altres parts. Les parets del cos central són de tàpia. Totes arrebossades excepte la façana occidental, amb grans carreus cantoners de pedra.

  Les aigües pluvials de la teulada es recollien per una canal excavada a la roca, davant la façana de migdia que anava a parar a una tina, també excavada a la roca, que en un origen molt remot s'hauria utilitzat per fermentar el raïm. Aquesta tina, es va destruir l'any 1965.
  També hi ha un pou que serveix per regar els camps i que es troba en un marge al costat una terrassa de ceps de vinya.

  Per la documentació trobada de la família, en són propietaris des de principis del segle XIX. En aquesta documentació es parla d'un tal Joan Codina o Joanic, d'on podria venir el nom de Cal Genic.
  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Cal Chenidi".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).