Cal Figueres
Subirats

    Alt Penedès
    Al nucli urbà dels Casots

    Coordenades:

    41.41027
    1.81119
    400641
    4584984
    Número de fitxa
    08273 - 196
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVI
    Any
    1699
    Estat de conservació
    Regular
    La façana lateral de l'edifici adossat al principal presenta una finestra d'època moderna tapiada. L'arrebossat de la façana del conjunt s'ha després en gairebé la meitat de la superfície, deixant a la vista l'aparell constructiu original.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, IPA
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 038A00011
    Autoria de la fitxa
    Oriol Vilanova

    Masia formada per diversos cossos. A la façana on hi ha el portal principal, d'arc de mig punt adovellat (amb la data gravada: 1699) i amb parament de carreus de pedra ben escairats, la teulada que la corona és a un sol vessant, ja que a aquesta façana se li adossa una altra per la banda esquerra, amb la teulada lleugerament rebaixada respecte la primera. Destaquen les finestres allindades d'estil renaixentista amb baranes de ferro forjat als balcons. A la dreta de la façana hi ha adossat un altre edifici que forma part del mateix conjunt, amb teulada a doble vessant, amb finestres també renaixentistes, però amb el parament de la façana més degradat.
    A l'actualitat hi té adossat un edifici de nova factura d'estil peculiar, on es troben les instal·lacions de les caves Oliver-Batllorí.

    Segons un document de l'arxiu històric de Ramon Bosch de Noya, Francisco Figueras ja pagava un censal per aquestes terres a l'any 1590 davant de Mossèn Josep Gual.
    Salvador Llorac aporta la següent informació sobres terres explotades per aquesta masia: " Als últims dies del mes d'agost de l'any 1805, vingueren a Subirats quatre francesos que buscaven mines de carbó, i havent reconegut totes les terres de dita parròquia de Subirats, en terres de l'heretat de casa Figueres, prop lo maset Rigual, dits francesos trobaren una mina de carbó de pedra. Als últims de dit mes d'agost de dit any 1805 hi començaren a treballar, llogant varis jornalers de totes parts que hi acudien. Dits francesos, amb carros, feien portar dit carbó de pedra a la ciutat de Barcelona a vendre, i respecte que pudia molt a sofre tenia poca venda i per est motiu dits francesos, als últims dies del mes de gener de l'any 1896 pararen lo treball. Dita mina de carbó és molt abundanta."

    BOSCH DE NOIA, Ramon (inèdit): "Arxiu Històric personal". Censals davant del Mossèn Josep Gual, caixa 19G/26-26PA.
    FORNS SANTACANA, Maria; FORNS SANTACANA, Lluís (1975): "Breu estudi sobre les masies de l'entorn de Sant Sadurní d'Anoia". Tipografia Emporium. Barcelona.
    LLORAC I SANTÍS, Salvador (1988): "Subirats. Visió general d'un municipi de l'Alt Penedès". Ed. Ajuntament de Subirats, p. 175.
    ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986): "Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Vol 2, Alt Penedès." Barcelona, p. 185.