Ca l’Oliba
Rubió

    Anoia
    Boscos de l’Ivanyez. Est de Maçana
    Emplaçament
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí de Maçana
    627

    Coordenades:

    41.68706
    1.61653
    384863
    4615956
    Número de fitxa
    08185 - 258
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Any
    1880
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08184A016000040001XW
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Ca l’Oliba és una edificació de finals del segle XIX formada a per diversos volums. El cos principal es va edificar en dues fases a partir de dos cossos annexos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Els dos cossos tenien accessos independents i ambdós s’han mantingut. Consta de planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migjorn, presenta una composició molt simètrica formada a partir de tres eixos. A la part central s’hi obre el portal d’accés de llinda plana de pedra amb la inscripció FCO OLIBA 1880  flanquejada per dues finestres, una de les quals fou modificada. A nivell del primer pis s’hi obren tres finestres amb llinda de pedra i ampit. La façana posterior conserva l’accés i dues finestres a nivell del primer pis amb llinda de pedra i ampit. Aquesta dona accés a la zona de l’era. Al costat de ponent hi ha l’edifici que acollia el cup de vi, de planta quadrangular i el qual encara conserva els cairons interiors. A poca distància d’aquest hi ha l’estable, de dues plantes. Es tracta d’una construcció de planta  rectangular amb la coberta a dues aigües construït l’any 1882, segons indica la data de la llinda del portal d’accés, però modificat l’any 1936, tal i com s’indica a la façana posterior, amb l’obertura d’una segona porta a nivell de pis. Al costat d’aquest hi ha un tercer volum de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener  perpendicular a la façana i amb un pilar central de pedra a l’interior. Al costat de llevant del cos principal en destaca una edificació de planta rectangular amb la coberta a una vessant de tres plantes que correspon a les antigues conilleres. D’aquest en destaca la façana de migjorn amb la repetició de les obertures d’arc de mig punt a cada planta.

    Segon l’actual propietari, la finca de Ca l’Oliba era un antic cens de de Ca l’Ivanyez. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. Actualment, aquest cens està redimit, malgrat no s'ha pogut contrastar documentalment.

    VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.