Ca l'Anglada, Can Rafel Buxó
Sant Julià de Vilatorta

    Osona
    Plaça Major, 7
    596

    Coordenades:

    41.92178
    2.32508
    444036
    4641312
    Número de fitxa
    08220 - 3
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Historicista
    Segle
    XIX
    Any
    1897
    Miquel Pallàs
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    POUM (DOGC 5817 de 14/02/2011).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA: 23653
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Pública
    4115701DG4441N0001RJ
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Edifici historicista d'influència clarament neogòtica. És de planta rectangular, i consta de planta baixa i un pis. La coberta és plana, i forma una terrassa amb barana d'obra. L'arrebossat de façana marca els junts dels carreus, a manera de decoració.
    Al centre de la terrassa, al seu extrem posterior, sobresurt una petita torre de planta quadrada, que és la continuació de la caixa d'escala.
    L'accés a l'interior de la casa es produeix mitjançant un portal d'entrada d'arc deprimit amb motllures d'estil gòtic. Ambdós costats del portal, hi ha una finestra amb trencaaigües d'estil gòtic i creus gregues al centre de l'arc.
    Al primer pis s'hi obren tres finestrals; el del centre amb una balconada i els dels costats amb baranes, totes elles d'obra i decorades amb traceria d'inspiració gòtica.
    Entremig dels finestrals hi ha uns elements decoratius d'estuc, amb la data "1897".
    Sota el balcó hi ha una fita de carteles decorades.
    A la façana posterior, situada a migdia, hi sobresurten a la planta baixa i al primer pis uns porxos.
    En destaca la fornícula sense imatge; en Miquel Pallàs, el seu constructor, tenia prevista la col·locació de la imatge de Sant Miquel.

    Va ser residència del metge Manel Anglada.

    Aquesta casa fou bastida a finals del segle XIX (1897) i destinada com a segona residència. En Miquel Pallàs va projectar i construir l'edifici.
    A finals del segle XIX, el poble de Sant Julià de Vilatorta es va convertir en un centre d'estiueig, fet propiciat per l'arribada del tren a la ciutat de Vic l'any 1875.

    - GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de béns d'interès històric arquitectònic i paisatgístic. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.