Barraca Cal Villano
Castellet i la Gornal

    Alt Penedès
    Cal Villano. Sud-oest de Rocallisa
    Emplaçament
    Des de Rocallisa agafa el camí de Cal Villano
    168

    Coordenades:

    41.23712
    1.60658
    383231
    4566016
    Número de fitxa
    08058 - 191
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08057A018000070000YS
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Barraca de planta circular construïda  inicialment amb la tècnica de la pedra seca i posteriorment rejuntada amb ciment. S’hi accedeix per un portal de llinda plana orientat al sud. La coberta és en forma de falsa cúpula. Posteriorment se li va afegir una porta metàl·lica.

    Informació i imatges extretes Robert Rovira i Ferré de la wikipedra.

    Les barraques o edificacions de pedra seca són construccions  lligades plenament amb l’activitat agrària, principalment a la vinya i a l’olivera. Les barraques són construccions realitzades amb la tècnica de la pedra seca, que consisteix en superposar i encaixar pedres de diverses mides sense cap material d’unió. La pedra s’obtenia del propi camp, un cop es llaurava. Alhora d’edificar les parets de la barraca ja es tenia en compte de deixar l’espai de la porta, finestres, armaris...En la majoria dels casos és una barraca simple amb un sol portal d’accés que permet el pas d’una persona, malgrat que també hi ha barraques dobles amb entrades independents, una per la persona i l’altre per l’animal. La funció d’aquestes construccions era la d’aixoplugar, un espai on guardar l’utillatge agrícola i també com a zona d’emmagatzematge. A partir de mitjan del segle XVIII aquests tipus de construccions comencen augmentar considerablement a la zona del Penedès degut a l’augment del conreu de la vinya en detriment del conreu dels cereals provocant un canvi en la fisonomia del paisatge.

    RIPOLL, R. (2003). Les construccions de paret seca a l'Anoia. A Els paisatges de la Vinya. Manresa: Centre d'Estudis el Bages.

    ENRICH, MF; MIRET, MT; VICH, I. (2006): Pedra seca a l'Anoia. Carme, Orpí, La Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt. Ajuntament de La Pobla de Claramunt.