Barraca Cal Bep III
Calonge de Segarra

    Anoia
    Aleny
    Emplaçament
    S'hi arriba per un camí que neix de la B-300 passat el km 4. Abans d'arribar a Cal Bep.
    672

    Coordenades:

    41.75507
    1.50319
    375562
    4623665
    Número de fitxa
    08036 - 72
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    L'estructura comença a patir la manca de manteniment. A curt termini la cúpula s'ensorrarà.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08036A005000140000GD
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

    Presenta dues estructures independents, una circular i una altra rectangular.
    La circular està excavada al terreny, amb sostre de falsa cúpula,realitzada a partir de la superposició de lloses de pedra aplanada sense polir, ben aparellades entre si, en posició horitzontal, amb un lleuger pendent enfora per decantar la pluja. La filada superior sobresurt uns centímetres cap a l'interior, de manera que es formen anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que clou amb una més grossa al centre que actualment no es conserva. La porta d'accés té una llinda de fusta, a l'interior hi observem una obertura a mode d'armari amb llinda de pedra. L'exterior presenta un deficient estat de conservació, l'interior en canvi, encara conserva la falsa cúpula però l'estat de conservació exterior farà perillar en un futur la seva estructura.
    La rectangular, els murs estan realitzats en carreus de pedra irregulars. La coberta, que actualment no es conserva, era a una vessant amb teula àrab, tal i com observem amb les teules que hi ha per l'entorn. A l'interior, s'hi troba al murs oest, les restes d'una menjadora.

    Nom donat per proximitat a la Masia de Cal Bep

    Estava associada al cultiu de la vinya. Antigament els camps que envoltaven les finques majoritariament eren de vinya, fins que en arribar la filoxera a finals del segle XIX, quan es suprimiren i canviaren per la sembra de cereals, que a dia d'avui continuen essent majoritaris.

    MARTÍN I VILASECA, Fèlix; PREIXENS I LLEVADOT, Josep (2005). Les construccions de pedra seca. Lleida: Pagès editors.
    MORA, Josep (coord.) (2001). Les cabanes i els marges: 1r Curset d'Estiu sobre Arquitectura Popular, Segarra-Urgell, del 7 a l'11 d'agost de 2000. Cervera: Associació Amics de l'Arquitectura Popular.