Avinguda Francesc Ribas
Granollers

    Vallès Oriental
    Avinguda de Francesc Ribas
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    162

    Coordenades:

    41.613307678645
    2.2928059101105
    441079
    4607085
    Número de fitxa
    08096 - 216
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX-XXI
    Estat de conservació
    Regular
    Necessita algunes actuacions de millora
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Carrer del sector nord de l'eixample de Granollers que és una de les principals artèries del nucli urbà en sentit transversal i que enllaça amb la carretera de Cardedeu. 

    Al darrer quart del segle XIX aquest sector tan sols estava constituït per petits nuclis de cases al mig d'una plana amb hortes, camps i jardins, amb algunes tàpies que protegien les propietats. Les cases eren senzilles, construïdes entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX. Majoritàriament d'obrers, de tipologia tradicional i pagesa, mentre que d'altres tenien ja una estètica més urbana. Eren construïdes entre mitgeres, de planta baixa, o de planta baixa i pis, generalment amb una eixida o pati posterior per al pou i safareig. Al costat d'aquests edificis es van començar a construir les primeres cases de veïns, amb alçades superiors. També s'hi van fer algunes construccions de tipologia industrial per hostatjar petits tallers i indústries de dimensió mitjana, com la que hi ha al costat del carrer de Tarragona, al costat de la via. 

    Actualment es conserven unes poques cases d'aquestes tipologies tradicionals, mentre que d'altres han estat reformades o substituïdes. En alguns casos, es conserven elements decoratius, en el treball de fusteria, reixeria o amb aplicació d'elements ceràmics o altres, seguint les modes estètiques del moment. Els edificis que destaquen són els següents:

    Números SENARS: 11, 13 (tipologia tradicional de planta baixa més dos pisos).

    Números PARELLS: 34 (1891), 36-38 (reixes i fusteria de la planta baixa), 40-45 (tipologia tradicional de planta baixa més dos pisos), fàbrica a la cantonada dins del carrer Tarragona.

    L’eixample de Granollers es va configurar sobretot a la segona meitat del segle XIX. La carretera va substituir l'antic Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim.

    Francesc Ribas Serra fou el promotor de la "Junta de Reforma de Granollers i Construcción del Nuevo Hospital - Asilo", creada el 1913 i que va permetre la construcció del nou hospital de Granollers, emplaçat en aquesta mateixa avinguda, ja als afores de la ciutat. La iniciativa va comptar amb nombroses aportacions voluntàries dels ciutadans de Granollers. El nou Hospital es va inaugurar el 1923.

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b). "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers. Servei Municipal de Cultura, Granollers, p. 65-76.