A prop del castell de Castellolí
Castellolí

    Anoia
    Cal Jaume Brugués
    Emplaçament
    A uns 300 m al nord-est del castell de Castellolí, al peu del camí de can Llucià al castell.
    540 m

    Coordenades:

    41.59219
    1.71315
    392747
    4605299
    Número de fitxa
    08063 - 52
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Modern
    Segle
    XII-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Decret 78/2002, de 5 de març, (DOGC nº 3594 de 13/03/2002).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA.: 7719.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08062A008000150000FZ
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Es tracta de troballes superficials de ceràmica d'època medieval en uns camps de conreu i en una zona boscosa, en el vessant oest del turó situat a uns 300 m al nord-est del castell de Castellolí, al peu del camí de can Llucià al castell.
    El jaciment va ser descobert l'any 1977 per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada.
    L'any 1985 durant la visita al lloc, amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica, es van documentar diversos fragments de ceràmica grisa, ceràmica gris clara o marró a base de plats i plates fondes i de base plana, i ceràmica de color gris-palla amb una decoració a base de solcs acanalats. Es tracta de ceràmica medieval, a la que se li va atribuir una cronologia entre els segles XII i XIII, possiblement procedent d'un forn de ceràmica no localitzat.
    Tanmateix, l'any 1991, durant la revisió de la Carta Arqueològica, s'hi van documentar diversos fragments de ceràmica blava catalana (segle XVII), ceràmica blava de Barcelona (segle XV), ceràmica verd i manganès (segle XIV) i ceràmica gris medieval (segles XII i XIII).
    Tot i que no s'han localitzat estructures associades a les troballes, podrien quedar restes al subsòl.
    El fet de que la ceràmica documentada es trobi escampada per tot el vessant del turó podria indicar l'existència d'un assentament situat en el seu cim, i que la ceràmica hagués descendit a causa de l'erosió.
    Només una intervenció arqueològica permetria determinar la ubicació exacta i la tipologia del jaciment.

    Al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia es custodien materials procedents d'aquest jaciment (referència: M-544).

    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Castellolí).