Xalet de la Mina
Capolat

Berguedà
    Es troba a l'antiga parròquia de Sant Serni de Terrers, a l'extrem nord-occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Al costat de la carretera BV-4241, just passat el túnel de la Mina

42.09552
    1.75851
    397336
    4661127
    08045 - 253
    001304200CG96B0001XZ
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

El Xalet de la Mina és un petit edifici situat al costat de la Carretera BV-4241. S'hi arriba per un caminet empedrat tancat per la reixa a l'entrada, per una tanca a l'esquerra i un mur a l'esquerra. El Xalet té només planta baixa i a la façana principal, on es troba la porta d'entrada, hi ha un pòrtic aguantat per dues columnes de pedra. Està construït sobre una base o terraplenat fet amb ciment, ja que es troba en una zona amb fort pendent. Tot l'edifici està encalat i pintat de color beix. Les finestres estan totes envoltades d'un marc fet amb pedres de caràcter ornamental i disposen de reixes.

La Carretera BV-4241 és una carretera construïda, en un principi per iniciativa privada. Va ser Agustí Rosal, qui, per donar sortida a la fusta de la serradora d'en Garriga la va fer construir a finals del segle XIX. Durant els treballs de construcció el més senzill era buscar un lloc on poder allotjar els treballadors, i és per això que es va construir aquesta casa, també anomenada Caseta dels Peones Camineros.