Vinya del Ticó/ Can Torres
Olèrdola

A 125 m al SE del barri de Can Torres (Sant Pere de Molanta)
    Camí que travessa el barri de Can Torres en direcció riera de Sant Marçal, camí de terra al SE.

Regular
    Les sitges seccionades del marge estan en procés d'erosió i el material que contenen es va disgregant progressivament.
    Catàleg de Béns protegits. POUM DOGC 29/01/2008
    Tríade scp
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Al marge d'un camí que mena a una barraca de vinya moderna, entre un àrea de conreus de vinyes, apareix gran quantitat de material arqueològic en superfície. S'observen perfectament les sitges seccionades amb restes d'àmfora ibèrica i itàlica, com a materials més destacats. Pels voltants es troben materials dispersos de ceràmica ibèrica a torn.

El maig de 1987 el Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya va realitzar una excavació d'urgència, la qual va ser dirigida per Josep Mestres Mercadé. En eixamplar-se el camí en l'àrea de conreus aparegué una estructura seccionada en unes 3/4 parts. Es tractava d'una sitja que tenia forma ovoide amb un fons lleugerament còncau. El diàmetre màxim aproximat era d'uns 1,5 m i feia 0,9 m d'alçada. S'identificaren els següents nivells de reompliment: 1.- Terra marronosa clara amb calç. 2.- Estrat inclinat vers l'est amb abocament ceràmic. 3.- Nivell pla amb abocament ceràmic. 4.- Nivell més potent, mateix sediment. Restes de pedres i ceràmica. 5.- Nivell de base, amb terra argilosa alterada per foc. Pel que fa als materials, es va documentar: àmfora ibèrica (element més abundant), àmfora itàlica i un fragment de grisa monocroma (emporitana), aquest darrer a la base de la sitja. El Museu de Vilafranca conserva alguns elements materials recuperats en aquesta àrea.