Vinya de Sant Pere de l'Erm
Sant Martí de Tous

  Anoia
  A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Crta. C-241. Al km 8,6 agafar el trencant a l'esquerra que porta a l'ermita
  513

  Coordenades:

  41.5627
  1.50167
  375064
  4602309
  Número de fitxa
  08226 - 174
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Edats dels Metalls
  Ibèric
  Segle
  VII-III aC
  Estat de conservació
  Regular
  No s'ha efectuat cap intervenció arqueològica, per tant, es desconeix l'estat de conservació del jaciment
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08226A004000930000AP
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  El jaciment ha estat identificat únicament per la recuperació de material ceràmic d'època ibèrica a nivell superficial. Durant la visita efectuada en motiu de la revisió de la Carta Arqueològica del municipi l'any 2016 es comprova com tota la zona es troba completament coberta de vegetació degut a l'abandó de la vinya i no ha estat posible localitzar cap nou material arqueològic. La revisió del material ceràmic recuperat anys enrere pel Sr. Vicenç Guinart és el següent: Ceràmica comuna ibèrica: base d'un amforisc, diverses vores de tenalla, una vora d'una forma oberta (bol o plat), diverses nanses i altres fragments informes. Ceràmica ibèrica pintada: un fragment informe amb decoració geomètrica. Ceràmica a mà: dues vores exvasades, l'una amb el llavi arrodonit i l'altra recte, una base plana, part d'una tapadora i diversos fragments informes sense decoració. Base d'un gran recipient, que podria ser un dolium. Àmfora o gran recipient indeterminat: vora d'una peça de mida gran de pasta rosada i recobriment exterior ocre clar. En el conjunt revisat hi ha també diverses peces metàl·liques:
  Ferro: ganivet provablement modern i un fragment informe.
  Plom: un fragment informe.
  Bronze: dues cabotes de claus i una tira de secció circular.
  Amb el coneixement disponible fins a l'actualitat es fa impossible concretar el tipus d'establiment que es trobaria en aquesta zona. El material ceràmic recuperat permet fixar-la en època ibèrica, però no permet precisar a quina fase d'ocupació correspondria dins aquest període.

  Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag. 258-261 )

  PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona