Vila-rasa
Sant Jaume de Frontanyà

    Berguedà
    Masia situada a l'est del nucli urbà de Sant Jaume de Frontanyà, als peus del torrent de Vila-rasa que baixa al sud. Al nord es troba el Coll de Pal; a l'oest, el quintà de Les Planes; al sud-oest, el molí del Quirze i a l'Oest el nucli urbà.
    Emplaçament
    Accés pel camí de Les Planes, un cop passat Cal Cintet, passant per les mines de lígnit. Accés també pel camí que surt al sud oest de Cal Cintet i pel camí de Canemars.
    1045

    Coordenades:

    42.18635
    2.0405
    420768
    4670912
    Número de fitxa
    08216 - 41
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    s.XVI
    Estat de conservació
    Dolent
    La masia està en estat ruïnós.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent


    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08215A00500043
    Autoria de la fitxa
    Lluïsa Vilalta Pérez

    La masia de Vila-rasa s'aixeca solemne sobre un turó enrocat en una gran clariana de la vall, envoltada de prats i amb una zona de molleres al nord i una bassa al sud. Actualment l'edifici està en estat ruïnós i pres per la vegetació, el que és complicat identificar els diferents espais. Tot apunta que podria ser un edifici rectangular de plata baixa i dos pisos, amb la façana oberta a migjorn i el carener paral.lel a aquesta. La teulada seria a doble vessant sobre bigues de fusta i teula àrab. El mur és de paredat comú fet de carreus desbastats i carreus més ben acabats a les cantoneres amb morter de calç. A la paret de ponent es troba un annex de planta baixa i pis, les restes del qual mostren un aparell constructiu més senzill i en algun indret amb morter de ciment. 

    A pocs metres es troben les mines de lígnit. 

    Apareix al Catàleg de masies, POUM de Sant Jaume de Frontanyà, aprovat el 18/10/2007.

    La masia de Vila-rasa sembla estar documentada al fogatge de 1553, on apareix el nom de Francesch Vilarasa, qui en seria el propietari.   

    En diferents documents notarials del s. XVI es mostren les aportacions de diferents masies per finançar obres a l'església de Sant Jaume de Frontanyà, en els que s'evidencia la posició de la masia en relació a la parròquia i a la resta de cases del municipi. Vilarasa es situa com una casa forta, important a l’època al municipi, sense ser, però, de les més capdavanteres (com poden ser les Vinyes i Picanyes, Cortines, les Lloberes d’en Cosp i Frontanyà). 

    Les fonts documentals afirmen que el Molí del Quirze pertanyia a Vilarasa. 

    La masia va ser habitada fins a mitjans del s.XX i des d'aquell moment ha caigut en estat ruïnós. 

     

     

    APSJF (1594-1598 i 1621-1623) Llibres sagramentals, Compliment pasqual, Matrícula de compliment pasqual de la parròquia de Sant Jaume de Frontanyà amb les diverses nòmines per cada casa, 24 de març de 1598, unitat d’instal·lació n. 4, llibre D.

    IGLÉSIES, J. (1979) El fogatge de 1553: estudi i transcripció, Publicacions de la Fundació Salvador Vives Casajuana, Barcelona.