Verneda de can Gili / Albareda de can Gili
Granollers

A la serra de Ponent, dins les terres del mas Gili

Precisa de manteniment
    Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Al costat de la carretera que baixa des de l'autovia de l'Ametlla es troba aquesta petita comunitat vegetal línia. Està formada per dues grans comunitats arbòries i altres exemplars d'interès que es descriuen a continuació: 1, ALBAREDA: ESPÈCIE: Populus alba, conjunt albareda /NOM CATALÀ: Alba/MIDES (en metres): VOLT DE CANÓ (a 1,30 m): 1,95; 1,85; 1,72 (tres exemplars diferents)/VALOR (€): 12187,08-; 11377,88-; 10078,25. Es tracta d'un conjunt d'unes 50 albes, acompanyades d'alguns pollancres i plàtans. Avui encerclada per la trama urbana, aquesta albareda al costat de la Font de Can Gili i el camí de Lliçà es coneix popularment com verneda de can Gili.// 2, ALZINA. Es tracta d'un interessant i bell exemplar d'alzina, arbre mediterrani per excel·lència, ben conformat, amb una magnífica capçada arrodonida, densa i ombrívola que es troba arran de carretera , i del que a continuació es ressenya la seva fitxa tècnica: ESPÈCIE: Quercus ilex ilex/NOM CATALÀ: Alzina/MIDES (en metres): ALÇÀRIA: 10; VOLT DE CANÓ (a 1,30 m): 1,36; CAPÇADA: 12,34; VALOR (€): 75130,98.-//3, POLLANCREDA: ESPÈCIE: Populus nigra Conjunt de pollancres/NOM CATALÀ: Pollancre/MIDES (en metres): ALÇÀRIA: 1: 22,3 2: 22,6 3 :19,11; VOLT DE CANÓ (a 1,30 m): 1: 2,81; 2: 2,4; 3: 2,67; CAPÇADA: 1: 17,10; 2: 14,80;3: 13,90/ VALOR (€): 1: 15987,78; 2: 14559,78; 3: 15535,58; Es tracta d'un conjunt de pollancres que formen part de l'albareda de can Gili, hi ha tres grans exemplars.

Foto 2: Autor, Pere Cornellas. Catalogats com a arbres d'interès local: NÚMS. CATÀLEG: 0003-01-99 (albareda), 0002-01-99 (alzina) i 0004-01-99 (pollancres)

Es contempla la possibilitat de que abans hi hagués verns en el lloc on brollava la font actualment desapareguda. Aquesta formació arbòria és el que ens resta a Granollers de les albaredes i les pollancredes que ressegueixen el traçat de rieres i torrents.

CATÀLEG D'ARBRES (1999) Catàleg d'arbres de Granollers (document mecanografiat). Granollers. Museu de Ciències Naturals "La Tela".

MUSEU DE GRANOLLERS. CIÈNCIES (2001) Arbres d'interès local de Granollers. Llista prèvia Barcelona: Comissió de Cooperació de Museus Locals de les comarques barcelonines, Diputació de Barcelona.

ROMERO, F. Xavier et al. (2000) Turisme naturalista. Granollers: Taller d'Ocupació "la Font". Document mecanografiat.