Trinxeres de les Maniobres de Calaf
Sant Pere Sallavinera

Camí dels Plans de la Fortesa. Fortesa
    Des de la Fortesa agafar el camí d'Aleny, en els marges del camí a l'esquerre

Cobert de vegetació
    Núria Cabañas

Diverses trinxeres de les maniobres de Calaf de l'any 1890. Es tracta de trinxeres excavades al terreny natural algunes de les quals tenen la paret de la banda sud construïda amb pedres irregulars lligades amb terra.

Les maniobres de Calaf es van realitzar la tardor de 1890 a Calaf i els municipis del seu entorn. Van consistir en un simulacre tàctic, organitzatiu i de perfeccionament per entrar en combat.
    Segons la documentació, les maniobres de Calaf es van dur a terme per iniciativa del capità general del Principat de Catalunya, Asensio Martínez Campos. Hi van participar 5 regiments de cavalleria, 1 d'enginyers i 15 batallons d'infanteria. Per albergar totes les tropes es van habilitar tres campaments al voltant de Calaf denominats Sant Ferran, Alfons XII i Alfons XIII, un altre campament a Sant Martí de Sesgueioles on s'allotjaven les brigades Bosch i Denis i un últim a Prats de Rei on hi havia la brigada Lacerda.
    Inicialment, es van desplaçar 200 soldats a la zona de Calaf per arranjar els camins i accessos que anaven a Sant Guim, a Prats de Rei i a Manresa. En total hi van participar més de 8.000 soldats, 1.600 cavalls, 300 mules i 28 canons d'artilleria. Les maniobres principals es van realitzar els dies 24 i 25 d'octubre de 1890.

AAVV. L'últim quart del segle XIX. Revista de Calaf, núm. 14
    AVILÉS, J. (1891). Las Maniobras Del Ejército de Cataluña en el otoño de 1890. Barcelona.