Torres del Telefèric de Vallcebre Vallcebre

Berguedà
L'Esdabella

Coordenades:

42.20101
1.80538
401376
4672785
08293-247
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XX
Dolent
No queda res de les torres, i les bases de formigó estan en mal estat
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08293A004002260000AK
OPC - María del Agua Cortés Elía

Base de torre del telefèric de Vallcebre, servia per portar carbó del Tumí a Grallera. Suport de formigó, fustes i ferros. Un turó anomenat El Turó, al Serrat de l'Esdavella al costat del Forat Negre. Es tracta d'un cingle de roca calcària de relativament fàcil accés a peu. Per arribar a l'indret on es va construir la torre, s'agafa un corriol que surt a l'esquerra del primer dels túnels del Mirador de Vallcebre.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

El telefèric de Vallcebre portava carbó de la mina Tumí en la part alta de Vallcebre a la Grallera, per sota dels Cingles de Vallcebre en el municipi de Guardiola de Berguedà. Es va inaugurar l'any 1944 i funcionava fins l'any 1962. Un enginyer alemany, Wagner, fou l'encarregat de l'obra. Al principi, el telefèric passava per un encaix en les roques del Serrat de l'Esdavella, per tant les bases de formigó en aquest indret. Malgrat l'encaix, hi va haver molts problemes per culpa del fort pendent a l'altre banda, i per aixó es van fer dos túnels per sota del serrat. Aquests túnels avui porten al Mirador de Vallcebre.

Picas, J. I Prat, A. 2004. Els telefèrics del carbó: Saldes i Vallcebre. Zenobita Edicions,
Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.