Torrent dels Hostalets
Rellinars

Vallès Occidental
    Entre la carena del camí ral i la Serra Llarga de Casajoana, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.
    621

41.65041
    1.93586
    411389
    4611510
    08179 - 462
    Bon estat, feréstec.
    08178A003000030000OE
    Marc Malgosa Montserrat. Centre Excursionista de Rellinars

El torrent dels Hostalets està situat a l'extrem nord-est del municipi de Rellinars. Neix a la carena del camí ral, a la confluència d’aquesta amb la Serra Llarga de Casajoana. Fa un recorregut aproximat d’un quilòmetre, de sud a nord, i desaigua al torrent de la Font de la Cansalada, just on hi havia fins el gener de 2020 la font del torrent de la Cansalada, en que va quedar soterrada pel temporal Glòria.

La seva ubicació llunyana de zones urbanes juntament amb la seva orientació nord ha permès que es mantingui com un torrent feréstec, molt poc freqüentat per excursionistes. El clima, en aquest sector és del tipus mediterrani subhumit; per això el principal bosc que s'hi desenvolupa és l'alzinar (Quercus ilex) amb marfull (Viburnum tinus) i també la pineda (Pinus halepensis), amb algunes clapes de roureda (Quercus pubescens). En les zones més profundes i obagues es pot trobar pi roig (Pinus sylvestris) i pinassa (Pinus nigra). També és present l'arboç (Arbutus unedo), la Moixera de Guilla (Sorbus aucuparia) i el boix (Buxus sempervirens). En les codines hi trobem la Farigola (Thymus vulgaris). A la llera del torrent podem trobar-hi exemplars d’alzina folrats de molsa o d’altres briòfits que li confereixen un caire una mica fantasmagòric, alhora que salvatge.

És un espai feréstec i poc freqüentat que ofereix unes condicions òptimes per al refugi, la cria, la hivernada i la reproducció de nombroses espècies vertebrades. S'hi ha detectat la presència de senglar (Sus scrofa) del qual se'n poden veure força rastres; també hi ha teixó (Meles meles)  i guineu (Vulpes vulpes) o gat mesquer (Genetta genetta) i les petjades deixades al terra mostren la presència els darrers anys del cabirol (Capreolus capreolus). Les aus representen el grup més nombrós de vertebrats que freqüenten aquesta zona, com el tudó (Columba palumbus), la merla (Turdus merula), la puput (Upupa epops), el tord (Turdus philomelos), les mallerengues (Parus major) i la cadernera (Carduelis carduelis). Però més impressionant és veure el vol d'alguns rapinyaires com l'astor (Accipiter gentilis), l'àliga marcenca (Circaetus gallicus), l'àliga cuabarrada (Aquila fasciata) o l’aufrany (Neophron percnopterus), aquest darrer protegit.

El corriol d’accés pot fer-se des del camí ral, prenent un desviament direcció est entre el Coll de la Morella i els Hostalets del Daví, i en uns 500 m podrem accedir a la capçalera del torrent. En aquest punt ens cridarà l’atenció un exemplar de roure martinenc (Quercus pubescens) completament embolcallat per una heura (Hedera helix) la qual priva fins i tot de veure les fulles i branques del roure. L’altre opció és pujar a la capçalera des del camí que segueix paral·lel el torrent de la Font de la Cansalada.

Aquest torrent rep el nom dels Hostalets perquè neix just a sota dels Hostalets del Daví, que havia estat un dels principals hostals on s’aturaven els traginers que transitaven pel camí ral. L'abandonament dels Hostalets del Daví s'hauria produït en el transcurs de la segona meitat del segle XIX, a favor de les noves rutes per carretera i ferrocarril que s'havien obert entre Barcelona i Manresa. Després del seu tancament l'edifici va servir com a amagatall però també com a refugi de pastors i carboners.

MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars.

Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans” (2021).

SUADES, Ramon i SENYAL, Jordi (2016). Mapa interactiu de Sant Llorenç del Munt.