Torre Macaya
Calella
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La torre és un edifici d'estil modernista construït a finals del segle XIX.
És un edifici amb una mitgera i pati a l'altra, de planta quadrangular. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis està encarat al pati i presenta un sol eix d'obertures d'arc mixtilini amb una pronunciada motllura a mode de guardapols. El finestral del pis té sortida a un balcó sostingut amb pilars, amb base amb acabats de fusta i rajola i baranes de forja.
La façana del carrer Anselm Clavé presenta dos eixos d'obertures i es reprodueix l'estil de les anteriors, amb petits balcons a les finestres del pis. En totes dues façanes, a nivell de les golfes hi ha un òcul emmarcat per una motllura i rajoles.
El coronament de l'edifici el protagonitza l'acabat de la coberta. D'una banda, a la façana principal presenta una estructura de fusta oberta amb gran arc de mig punt amb gelosia que s'entrega sobre unes mènsules unides entre sí per una barra horitzontal. El treball de la fusta és notable, profusament decorat i incorpora rajola decorativa a la part del ràfec.
A la façana lateral la coberta és igualment destacable, amb un sortint tipus mansarda que presenta el mateix tipus d'estructura tot i que d'arc lobulat. El tractament exterior dels murs és arrebossat amb franges horitzontals que incorporen peces ceràmiques blaves.
El pati té una tanca amb una portalada amb pilars del mateix estil que la casa.
Història
Bona part de les cases senyorials del carrer Jovara de Calella tenien un pavelló de mar a l'extrem oposat de la finca, encarat a mar (carrer d'Anselm Clavé). En aquest cas la casa principal és situada al carrer de Sant Josep. Lluís Macaya, prohom barceloní, va demanar construir l’edificació que és coneguda com a Torre Macaya.
Bibliografia
Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.
ESTEVES, A. (1997). Calella. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.