Tomba del Vilaró
Gaià

  Bages
  A la masia del Vilaró, al sector nord-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Pista asfaltada que surt prop de Galera uns 3 km fins casetes prop Matamala. Camí E i N uns 1500 m
  440

  Coordenades:

  41.94553
  1.90883
  409554
  4644304
  Número de fitxa
  08090 - 122
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  IX-XII
  Estat de conservació
  Regular
  Aparentment la tomba es conserva integrament, però caldria conèixer millor l'estat del jaciment
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Hospital de Puig-reig
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Possible tomba excavada a la roca, emplaçada al costat de la masia del Vilaró. Concretament, es troba a uns tres metres de la façana de ponent d'aquesta masia d'origen medieval. Enmig d'una zona d'antics coberts semi-derruïts on aflora la roca natural hi trobem aquesta perforació de forma rectangular. Malgrat que no s'hi ha efectuat cap exploració arqueològica detallada, la cavitat té totes les característiques d'una tomba alt-medieval excavada a la roca. Actualment es troba parcialment coberta de terra i pedres. Les seves mesures aproximades són 45 per 146 cm.
  Aquesta possible sepultura no s'esmenta en cap estudi ni publicació, i no era coneguda fins el moment present. Si es confirmés que es tracta d'una tomba alt-medieval, és probable que n'hi hagi d'altres a prop seu. Això indicaria que, probablement, el mas medieval (documentat des de 1237) es va aixecar en un indret on hi havia una anterior necròpolis.

  Al costat de la masia del Vilaró hi ha indicis arqueològics d'un possible assentament rural d'època ibero-romana, i també hi hem identificat una possible tomba alt-medieval excavada a la roca. És una dada que, de confirmar-se, indicaria que el mas es va aixecar en un indret on hi havia una anterior necròpolis. Segons dades recopilades per Josep M. Badia, aquest mas ja existia al segle XIII. Concretament, s'esmenta en un document de 1237 de la parròquia de Vilaramó (a l'Arxiu Episcopal de Vic) ja amb la mateixa denominació de Vilaró.

  BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 51, 58, 61, 65, 82, 83.