Tines de glans del Verdaguer Lluçà

Sector sud del terme municipal
A 1100 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'300

Una de les tines es troba parcialment trencada i totes es troben cobertes de vegetació.
Jordi Compte i Marta Homs

Les tines de glans del Verdaguer estan situades sobre una formació rocosa elevada a l'est de cal Bagues i al sud-oest del Verdaguer.
Es tracta de dues tines de glans circulars picades a la roca en una formació rocosa que aflora a la superfície en una zona de camps quedant elevada respecte aquests i delimitada per una franja de bosc. A l'extrem sud d'aquesta formació rocosa es troben les tres tines. La tina situada al nord-oest té un diàmetre aproximat de 180 centímetres i una profunditat conservada entre un metre i un metre i mig. L'interior es troba parcialment cobert de vegetació i una part de la roca s'ha desprès quedant la part oest de la tina oberta. La tina central es troba separada de la nord-oest per una franja de 40 centímetres. Té un diàmetre de 175 centímetres i una profunditat conservada de 140 centímetres. A l'est de la tina central hi ha un tercer forat que també podria tractar-se d'una tina. Té un diàmetre de 140 centímetres si bé no és completament circular. Es troba completament coberta de terra i vegetació i a l'interior hi ha crescut un roure.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.