Tines de glans del Codinach Lluçà

Sector central del terme municipal
A 450 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'500

Les dues tines es troben parcialment cobertes de terra i vegetació.
Jordi Compte i Marta Homs

Les tines de glans del Codinach estan situades en un punt lleugerament elevat a l'oest de la Casanova de Lluçà i al sud-oest de Santa Maria de Lluçà, a pocs metres de la pista forestal que condueix a la masia de cal Burnac.
Es tracta de dues tines de glans circulars picades a la roca al límit d'una esplanada rocosa. La tina de majors dimensions té un diàmetre de 175 centímetres, i tot i trobar-se plena de terra, branques i fulles, conserva una profunditat de 65 centímetres. Al voltant conserva dues incisions ovalades picades a la roca que probablement servien per a encaixar-hi algun tipus de coberta. Per la part exterior, on acaba la plataforma rocosa, la roca es troba rebaixada i és probable que hi hagi un forat per a buidar la tina, tot i que actualment no s'observa. La tina petita, completament coberta de terra i amb un pi i un ginebre a l'interior, té un diàmetre de 165 centímetres.

En la zona propera a les tines hi ha documentada una masia anomenada el Codinach, actualment inexistent. El topònim de la masia ha quedat fossilitzat en un camp proper, anomenat camp del Codinach.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.