Tines davant la Fassina
Castellfollit del Boix

La Fassina. Nord-est de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Camí de Fontanelles. A l’alçada del Viver de Fontanelles agafar el camí del clot fins la bifurcació que porta a Cal Sargantana. Passada la Fassina el primer a l’esquerra
    442

41.67361
    1.70908
    392543
    4614343
    08059 - 288
    Enderrocat i cobert de vegetació
    08058A006000310000PS
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Edifici de planta rectangular compartimentat en dues estances de planta quadrada i que posteriorment se li annexa a la façana de llevant un cos de planta quadrada. Tota la construcció és de pedra irregular rejuntada amb morter de calç. Els dos cossos situats als extrems corresponen a dos cups de vi, de planta circular i que encara conserven els cairons que revestien la paret. L’estança central, conserva els forats de l’embigat dels tres pisos i resguarda la boixa del cup situat a l’extrem de llevant. L’accés és mitjançant un d’arc rebaixat amb les pedres col·locades a mode de sardinell situat a la façana nord-oest. L’accés als dos cups de vi es troba ubicada a la façana de migjorn.

Al segle XIV ja es comencen a documentar les primeres tines o cups de fusta relacionades amb els masos. A mitjans del segle XVI ja apareixen les primeres tines de pedra situades a l’interior de les masies, construccions que tindran un gran auge a partir del segle XVII. A partir del segle XVIII i sobretot al segle XIX, en algunes poblacions del Bages aquestes edificacions es construiran enmig de les vinyes per tal d’abaratir els costos de transport de la verema des de la vinya fins a les masies, en molts casos situades en llocs de difícil accés. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant el nombre de construccions de tines i barraques de pedra seca aïllades.

PLANS, J. (inèdit): Arquitectura tradicional en pedra seca: el patrimoni immoble de la comarca del Bages. Treball fi de carrera d’Humanitats. Juny 2006.

PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.