Tina petita de Teulats Santa Maria de Merlès

Sector est del terme municipal
A 1675 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 18'920.

L'interior i l'entorn es troba plena d'escombraries (vidres, plàstics, ferros, etc.).
Jordi Compte i Marta Homs

La tina petita de glans de Teulats es troba situada sobre una esplanada rocosa a 175 metres al sud-est de la masia de Teulats, a uns 70 metres al nord-oest de la tina gran de Teulats.
Es tracta d'una estructura circular picada a la roca mare de 1'65 metres de diàmetre interior. Es troba parcialment tapada, plena d'escombraries, i conserva una profunditat vista de 75 centímetres.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.