Tina les Valls 4
Castellfollit del Boix

Les Valls. Sud-est de Fontanelles
    Emplaçament
    Al Corral del Pla seguir pel camí de l’esquerre. Al segon a la dreta fins on el camí és bifurca. Aquest punt agafar un corriol direcció nord
    444

41.68267
    1.72302
    393719
    4615332
    08059 - 369
    Enderrocat i cobert de vegetació
    08058A007000160000PG
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Tina formada per tres cossos annexes construïts amb pedra irregular rejuntada amb argamassa. El cos principal, de planta rectangular, correspon pròpiament a la tina, de planta circular de 3 m de diàmetre interior, amb tots els cairons perduts. A la banda de ponent se li adossa un segon cos, de planta quadrangular, amb l’accés a migjorn, protegeix la zona d’accés a l’interior de la tina. La boixa es troba situada a la façana de llevant de la tina i estava protegida per un tercer cos, del quals quasi no es conserven restes dels murs de tancament.

Al segle XIV ja es comencen a documentar les primeres tines o cups de fusta relacionades amb els masos. A mitjans del segle XVI ja apareixen les primeres tines de pedra situades a l’interior de les masies, construccions que tindran un gran auge a partir del segle XVII. A partir del segle XVIII i sobretot al segle XIX, en algunes poblacions del Bages aquestes edificacions es construiran enmig de les vinyes per tal d’abaratir els costos de transport de la verema des de la vinya fins a les masies, en molts casos situades en llocs de difícil accés. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant el nombre de construccions de tines i barraques de pedra seca aïllades.

PLANS, J. (inèdit): Arquitectura tradicional en pedra seca: el patrimoni immoble de la comarca del Bages. Treball fi de carrera d’Humanitats. Juny 2006.

PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.