Tina del Bosc de Fontanelles
Castellfollit del Boix

Bosc de Fontanelles. Sud-est de Fontanelles
    Emplaçament
    Des del Corral del Pla seguir pel camí de l’esquerra. Al segon a la dreta fins on el camí és bifurca. Aquest punt agafar un corriol direcció nord
    479

41.68562
    1.71841
    393340
    4615665
    08059 - 366
    Enderrocat i cobert de vegetació
    08058A007000020000PI
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Tina situada en una zona boscosa al Bosc de Fontanelles. Es tracta d’una estructura de planta rectangular, de 4 m per 8 m, construïda amb pedra irregular rejuntada amb argamassa. A l’interior es conserven dues tines de vi, de planta circular, amb alguns dels cairons de revestiment. Una de les tines està dividida en dues mitjançant un envà de maons. L’accés a les tines es troba situat a la banda de tramuntana i les boixes a la banda de migjorn.

Al segle XIV ja es comencen a documentar les primeres tines o cups de fusta relacionades amb els masos. A mitjans del segle XVI ja apareixen les primeres tines de pedra situades a l’interior de les masies, construccions que tindran un gran auge a partir del segle XVII. A partir del segle XVIII i sobretot al segle XIX, en algunes poblacions del Bages aquestes edificacions es construiran enmig de les vinyes per tal d’abaratir els costos de transport de la verema des de la vinya fins a les masies, en molts casos situades en llocs de difícil accés. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant el nombre de construccions de tines i barraques de pedra seca aïllades.

PLANS, J. (inèdit): Arquitectura tradicional en pedra seca: el patrimoni immoble de la comarca del Bages. Treball fi de carrera d’Humanitats. Juny 2006.

PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.