Tina de glans de la Font Lluçà

Sector sud del terme municipal
A 1075 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'300.

Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans de la Font està situada sobre una petita esplanada rocosa uns metres a l'est de la pista forestal que comunica la Font, ubicada al nord, i Fumanya, a Sant Martí d'Albars.
Es tracta d'una tina de glans circular picada a la roca al límit est d'una petita esplanada rocosa que aflora a la superfície al costat del creuament de diverses pistes forestals. Es tracta d'una tina inacabada, en la que només hi ha uns 15 centímetres rebaixats, amb un diàmetre de 195 centímetres. Al costat de la tina i just al límit de l'esplanada rocosa hi ha quatre forats rectangulars picats a la roca amb una amplada de 35 centímetres

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.