Tina de glans de Camp de Soler Lluçà

Sector sud del terme municipal
A 450 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 15'800

L'interior es troba parcialment cobert de terra i vegetació.
Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans de Camp de Soler està situada en un punt lleugerament elevat al nord-est de Camp de Soler i al sud-est de cal Burnac.
Es tracta d'una tina de glans circular picada a la roca al límit d'una petita esplanada rocosa que aflora a la superfície enmig d'una zona boscosa al nord-est de Camp de Soler, en un nivell elevat respecte la masia. Es tracta d'una tina de grans dimensions, de 180 centímetres de diàmetre i una profunditat conservada d' aproximadament metre i mig, tot i que a l'interior s'hi ha acumulat terra i hi ha crescut vegetació. Resseguint exteriorment la tina i a una distància d'uns 70 centímetres, hi ha una incisió corba paral·lela a la tina amb una profunditat d'entre 3 i 4 centímetres i una llargada total propera als 6 metres. Per la part oest, on acaba la plataforma rocosa, hi ha un ample rebaix picat a la roca que probablement servia per accedir a un forat de sortida, actualment cobert de terra i vegetació. Entre aquest rebaix i la tina, la roca queda amb una amplada d'uns 30 centímetres.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.