Stolpersteine d’Artur Masjuan Reverter
Granollers

Carrer Girona, 60
    A la zona d'eixample de Granollers

XXI
    Ajuntament de Granollers
    Jordi Piñero Subirana

Llamborda Stolpersteine en record d’Artur Masjuan. Les llambordes anomenades Stolpersteine han estat col·locades en diferents punts en carrers de Granollers en record de les persones deportades als camps nazis. Són de forma cúbica, de 10 x 10 cm, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones que foren empresonades i deportades. S'han col·locat al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l'empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i es realitza a mà.

Artur Masjuan Reverter va néixer l’any 1904. Va viure al carrer Aurora s/n (actual carrer de Josep Umbert) i al carrer Girona, 72 (actual carrer Girona, 54). S’exilià el 1939 i fou deportat el 1941 al camp de Mauthausen. Fou assassinat el 20 de novembre de 1941 a Gusen.

El Memorial Democràtic (impulsat per la Generalitat de Catalunya) ha propiciat des de fa uns anys la col·locació a diversos municipis catalans de plaques Stolpersteine en record de les persones deportades als camps nazis. El projecte Stolpersteine el va iniciar l’artista alemany Gunter Demnig el 1992, i té com a objectiu commemorar els individus a través del record del seu últim lloc de residència abans que fossin víctimes del terror nazi. En alemany “Stolpersteine” significa “pedra que fa ensopegar”. Cada llamborda és única i es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’extermini industrialitzat que va aplicar el règim nazi. Actualment hi ha més de 60.000 “Stolpersteine” a més de 1.800 localitats d’una vintena de països europeus, com Alemanya, França, Bielorrússia, Noruega, Àustria, Itàlia o Grècia.

A Granollers l’any 2023 hi ha col·locades 7 llambordes Stolpersteine als carrers de la ciutat, les quals constitueixen petits espais de memòria distribuïdes en el teixit urbà. Són al carrer Tarafa, (90-92) on vivia Josep Pibernat; al carrer de Girona, davant el camp de futbol, on vivia Artur Masjuan; al carrer Josep Umbert, a tocar de l'estació d'autobusos (última adreça coneguda de Pere Giner); al carrer Álvarez de Castro (cantonada amb el carrer Francesc Macià) on vivia Francesc Abelló; al carrer Ricomà, 53 (on va viure Francesc Mompart); al carrer Sant Jaume, 57, últim domicili de Miquel Jané; i a la plaça de les Olles on vivia Josep Pont.