Societat Coral La Violeta
Centelles

  Osona
  Carrer Anselm Clavé, 1
  Emplaçament
  A l'interior nucli urbà
  525

  Coordenades:

  41.79866
  2.21888
  435106
  4627717
  Número de fitxa
  08067-19
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  Modernisme
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1897
  Es desconeix
  Estat de conservació
  Bo
  Estructuralment presenta un bon estat. La façana, però, és troba lleugerament deteriorada per grafits i pintades
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC núm. 23
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  5279023DG3257N0001PO
  Autor de la fitxa
  Jordi Petit Gil

  Edifici de grans dimensions i sales molt espaioses, de planta baixa, semisoterrani i dos pisos en la part central més elevada i sostenen els acabats 12 ampits de guix. La coberta és de teula aràbiga a dos vessants. La façana principal està formada per pedres treballades de forma rectangular de 1 metre d'alçada per 30 cm d'amplada, hi ha també 3 finestres amb una base obliqua de guix i pedra superposada de considerable alçada.

  En el frontó de la part central hi ha un dibuix amb l'escut de la societat i damunt, en ferro forjat i pedra hi ha una lira. A l'arxiu municipal hi ha un expedient d'ampliació i reforma fet l'any 1980 per l'arquitecte Miquel Vallduriola.

  Segons l'arquitecte Romà Aranyó "...a la part oest de la casa dels Sr.. Brugada s'hi edificà l'edifici social del cor "La Violeta", l'any 1897. Tot i que la façana presenta la data de 1892 que segons Antoni Pladevall és l'any en qual es va crear l'associació cultural.
  Centelles ha estat sempre un centre notable d'inquietuds culturals. "La Violeta", amb un funcionament associatiu encara ara és un exemple de "societat recreativa" si bé actualment molt lluny de les primeres èpoques en que es dedicava específicament al cant coral.

  - SURINYACH I PLA, Miquel. (1994). Pla especial de protecció del centre històric i dels elements d'interès del terme municipal de Centelles. Centelles.
  - PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.
  - PLADEVALL, Antoni (1981). Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Osona. Fundació Enciclopèdia Catalana.