Serrabou
Tavèrnoles
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Serrabou és una masia senyorial formada per diversos volums, fruit de les diferents etapes constructives al llarg dels segles.
El cos principal és de planta irregular i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener paral·lel a la façana actual, que es troba orientada a migdia. A l'extrem de ponent, en sobresurt una lluerna, amb la coberta a dues vessants i dues finestres d'arc de mig punt rebaixat.
La masia està dividida en dos habitatges. El principal presenta, a la façana de migdia, un gran portal amb un escut a la llinda, que representa el cognom de la casa, dos bous serrant, amb el nom "LLUÍS i l'any "1673" . Tanmateix, en destaquen d'altres elements ornamentals de pedra, com el rellotge de sol al primer pis, amb l'any "1720" inscrit, i una cara amb una pipa al pis superior. L'altre habitatge forma tres pisos porticats amb arcs rebaixats.
La façana de llevant presenta un portal d'entrada, una garita de defensa a l'angle nord-oest i quatre balcons, un d'ells amb la inscripció "JOAN SERRABOU", amb un emblema al mig i l'any "1843".
A la façana de tramuntana, hi ha una antiga finestra d'estil gòtic, amb reixa de ferro forjat.
A pocs metres al nord-oest de la masia, al jardí posterior, hi ha una petita pallissa.
La fisonomia actual de la casa correspon a una reforma del segle XVIII.
Inclosa al Catàleg de masies i cases rurals del POUM, nº 9.
Protecció: les classificacions derivades del Catàleg de Béns a Protegir del POUM són provisionals, fins a la seva aprovació definitiva l'any 2015.
Història
Les primeres referències documentals de la masia corresponen al segle XI.
El nom de la casa prové de la unió dels cognoms Serra i Bou, a partir de l'enllaç matrimonial de les dues famílies l'any 1263, i des d'aquest moment la família Serrabou ha habitat la casa pairal ininterrompudament fins a l'actualitat.
Al finals del segle XVIII, l'heretat de Serrabou estava constituïda per la casa pairal i un seguit d'explotacions i masoveries als termes e Vilanova de Sau, les Masies de Roda, Tavèrnoles i Folgueroles.
Bibliografia
COLOMER-RIFÀ S.L. (2013). Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Tavèrnoles. Tavèrnoles.
COLOMER-RIFÀ S. L (2014). Catàleg de béns a protegir. POUM. Tavèrnoles: Ajuntament de Tavèrnoles.
GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1981). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Tavèrnoles).