Santa Maria de Vallcebre
Vallcebre

  Berguedà
  Carretera de les Mines, s/n, 08699 Vallcebre
  Emplaçament
  Entrant al poble per la B-401, a mà dreta.
  1124

  Coordenades:

  42.20433
  1.81849
  402463
  4673139
  Número de fitxa
  08293 - 13
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  2000
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 3700
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Solsona
  Autoria de la fitxa
  Anna Junyent Traserra

  Església de planta amb forma de creu. La porta d'entrada és d'arc de mig punt i es troba a l'oest, als peus de l'església. D'aquí s'accedeix a la nau principal, coronada per l'absis semicircular. A banda i banda, una petita habitació que serveixen de magatzem i eucaristia. A l'absis, sobre l'altar, hi ha dues finestres de mig punt, amb vitralls dedicats a Santa Magdalena i a Santa Bàrbara patrona dels miners. La nau central té dues obertures a cada lateral i són també finestres amb arc de mig punt amb vitralls. Sobre la porta hi ha un petit campanar d'espadenya sense campana. El veritable campanar es troba a l'altre banda del carrer i és l'antic campanar de l'església de Santa Maria abans de que es traslladés. L'església està coberta amb una teulada a doble vessant amb teula aràbiga. L'interior de l'església és arrebossat i de color veig, i les vigues de la teulada són de fusta i vistes. L'exterior de l'església està fet amb pedra.

  La primera església de Santa Maria de Vallcebre està documentada des de finals dels segle X, però l'edifici preromànic fou substituït per una nova construcció romànica al segle XIII, gràcies a les deixes testamentàries i als donatius dels pagesos del lloc. Aquest petit edifici es mantingué com a parròquia fins l'any 1931 en que es projectà una nova construcció. L'augment demogràfic experimentat pel poble de Vallcebre arran de les explotacions mineres obligà a ampliar l'església i s'optà per construir-la de nou, tot i que les dificultats i penúries de la guerra van impedir que el projecte es finalitzés. A finals dels 90, aquesta església es va haver d'enderrocar perquè estava en molt mal estat i presentava importants símptomes de deteriorament. El terreny inestable en fou la conseqüència principal. Així doncs, l'església es traslladà a l'altre banda del carrer. L'any 2000, després de molts esforços i sacrificis per obtenir el finançament, es va poder inaugurar l'actual centre de culte, gràcies a la col·laboració ciutadana. Després de la Guerra Civil l'església s'arranjà i es col·locaren les imatges i elements que havien estat malmesos. El dia 15 d'agost, dia de la Festa Major i sant de la patrona, es col·locà a l'església parroquial la imatge de la Verge Maria i la de Santa Bàrbara. L'actual església es va inaugurar oficialment el dia 16 de gener del 2000.

  AAVV. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC), Generalitat de Catalunya.
  CARABASA, Lluïsa (1994). El Berguedà. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, vol. 5. Departament de Cultura Generalitat de Catalunya.
  GAVÍN, Josep M ( ). Inventari d'esglésies: Berguedà, vol 17. Arxiu Gavín.
  Notas. Relación de los hechos más importantes acaecidos en esta parroquia de Santa Maria de Vallcebre. Novembre 1939-1949. APB.