Santa Maria de Fucimanya
Sallent

Algunes esquerdes a les parets i façanes.
    Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
    Bisbat de Vic
    Lluís Len / Jaume Perarnau

Tot i tenir tradició romànica, l'església no conserva restes d'aquesta època degut a l'esfondrament sofert durant el terratrèmol del segle XV. La nova capella subsistí fins el 1679 en que es va procedir a la renovació i ampliació actuals, deixant-li pocs elements d'interès arquitectònic. Entre aquests, destaca el campanar de dos ulls (conserva una sola campana) amb un escut episcopal entre els dos; la decoració pictòrica de la volta i el cambril de la Verge. Disposa de cor.

Té gran devoció entre la gent de la contrada. L'any 1342 el Papa Climent VI, va donar 40 dies d'indulgència als fidels de l'església. Conserva col·lecció d'exvots i talla gòtica del segle XVI. L'antic altar barroc va ser cremat durant la guerra civil del 1936-1939.

Documentada des del 1212, depenia del monestir de Sant Pere de la Portella. El 1534, passà a dependre de la Pia Almoina de Barcelona

AA.DD. "Inventario histórico, artístico, arqueológico de la provincia de Barcelona. Sallent" SOLÀ, Fortià "Història de Sallent" .- Vic 1920