Sagrada família
Oristà

A diverses cases i masies del terme municipal.

Costumari
    Cada vegada hi ha menys cases i masies que passin la capelleta de la Sagrada Família.
    Parròquia de Sant Andreu d'Oristà. Plaça de l'església, 3. 08518. Oristà
    Jordi Compte i Marta Homs

La Sagrada Família són unes capelletes o petits temples amb les imatges de Jesús, Maria i Josep que es passen de casa en casa, significant la visita a les llars de les imatges beneïdes, una vegada al mes. Cada mes s'inicia una ruta i cada casa té la capelleta un període d'un dia. L'estada de les capelles a les cases són motiu de reflexió i pregària i en les quals s'hi pot fer un donatiu a través d'una ranura que hi ha a la capella. A Oristà hi ha dues capelles de la Sagrada Família que passen en dues rutes diferents al nucli urbà. Les capelles surten de la casa rectoral i l'una fa la ruta de les cases del camí de l'era, la carretera de Casamiquela, el carrer de Vic, el carrer de la Roqueta fins arribar altra vegada a la casa rectoral. La segona capella segueix les cases de la plaça Major, carrer de Barcelona, plaça de l'església, carrer Bonaire i carrer Roqueta fins a la casa rectoral.
    Hi ha una altra capella de la Sagrada Família que volta per algunes de les cases de pagès habitades de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà (el Verdaguer, Vilaroger, Sagalés, la Quintana i la Garriga), quedant-se una setmana a cada masia.
    També hi ha dues capelles més a la Torre d'Oristà que recorren les cases i alguna masia de la parròquia de la Torre d'Oristà i encara n'hi ha una altra, la que passa per diverses masies de la parròquia d'Olost, que també passa en el seu recorregut per algunes masies d'Oristà.

Imatge cedida per l'ajuntament d'Oristà.