Safareigs de Sant Corneli
Cercs

Situats a la part alta de Sant Corneli, a l'extrem nord-oest de la plaça de l'església.

Ajuntament de Cercs. Ctra. de Ribes, 20. 08698 Cercs
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta de dos safareigs independents, ambdós d'estructura de planta rectangular, de constitució i mesures similars i situats més o menys en paral·lel. En el safareig més de ponent l'estructura està conformada per dos dipòsits comunicats entre ells; l'entrada de l'aigua és al costat més nord, en el dipòsit més petit. El receptacle de mides majors mostra, en tres dels seus costats, la part superior dels murs inclinada cap l'interior del dipòsit per tal de permetre rentar la roba. El safareig situat més a ponent també té dos receptacles, en aquest cas el cup menor és al costat oposat a l'altre safareig i no es diferencia del conjunt del dipòsit. En aquest safareigs les quatre parets mostren la part superior inclinada cap l'interior del dipòsit. El safareig de llevant es troba protegit per una estructura de coberta a dues aigües, aquesta es sustenta en pilars de maó massís i un mur en l'extrem més nord, bastit adossat al marge del terreny, mostra la part inferior feta en pedra i la part superior en maó massís. El conjunt dels safareigs es troben delimitats per un tancament format en part per la mateixa estructura que cobreix el safareig del costat est, l'accés és a l'extrem nord-est. En l'actualitat el conjunt ha estat reformat, tant l'estructura de coberta com els cups dels safareigs.

Segons s'indica en una placa informativa del safareig, el lloc va ser escenari de la pel·lícula "Hogueras en la noche", un drama d'Arthur Porchet de l'any 1936.

Segons la bibliografia aquests safareigs van ser construïts a inicis dels anys 30 del segle XX, per part de l'empresa "Carbones de Berga SA", propietària de la colònia de Sant Corneli. En origen no hi havia coberta en cap dels rentadors. No va ser fins períodes més recents que es va cobrir un dels safareigs i es va regularitzar el paviment. El desembre de 1990 l'empresa "Carbones de Berga SA" va cedir els safareigs a l'ajuntament de Cercs.

PERARNAU, J. i PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa P. 6. Ajuntament de Cercs
    PONS, Q.; BOIXADER, A. (2013): "1936. "Hogueras en la noche" i les mines de Fígols", a L'Erol, núm. 113. Berga: Àmbit de Recerques del Berguedà.
    SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Berga: Zenobita edicions.