Roviroles
Sant Vicenç de Torelló

Carena de Roviroles
    Des del Sot Gran, cal seguir un camí a l'esquerra sense pavimentar.

La coberta presenta deficiències.
    Marta Lloret Blackburn

La masia de Roviroles està situada sobre la carena de Roviroles, a la part de mestral del terme municipal. La seva situació a la part més elevada de la carena fa que tingui unes vistes panoràmiques de tota la vall. És un edifici aïllat de planta rectangular i dues crugies, construït sobre la roca natural. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa de dos eixos, definits per obertures d'arc pla arrebossat, llevat del portal, amb llinda de fusta pintada i brancals ceràmics amb l'intradós motllurat. A la façana de llevant s'hi adossava un cos annex, sobre el qual es va construir un volum més alt que el principal amb la coberta a dos vessants i el carener paral·lel a la façana. Les obertures són totes d'arc pla arrebossat. S'hi accedeix des d'una escala exterior de dos trams, adossada a la façana del volum principal. La façana principal conserva el revestiment arrebossat i pintat, mentre que a la façana lateral es troba molt deteriorat i permet observar el parament de maó amb la base de pedra lligada amb morter. El volum annex està arrebossat amb pòrtland, excepte la base que s'ha deixat amb la pedra vista.

En els amirallaments de l'any 1856 figura com a propietari del mas Josep Basas, també propietari del Masgrau, Sotgran i Comadebó.