Roc Foradat de Cal Pepa, Obaga de l'Estrada
Aguilar de Segarra

    Bages
    A l'àrea sud-oest del terme municipal, a prop de Cal Pepa
    Emplaçament
    A menys de 500 m al sud-est de Cal Pepa
    696

    Coordenades:

    41.70823
    1.59289
    382934
    4618339
    Número de fitxa
    08002 - 59
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Paleocristià
    Medieval
    Estat de conservació
    Bo
    Caldria consolidar els murs que tanquen les estances.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    08002A005000660000UQ
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez, iPAT Serveis Culturals

    Assentament rural altomedieval format per una balma amb orificis artificials i una bateria de cinc àmbits construïts davant seu.
    La part superior de l'aflorament rocós és plana, té perforacions circulars excavades en diversos punts per recollir l'aigua de pluja, i té accentuada una visera per evitar l'esllavissament d'aigua cap a la part frontal. La part frontal d'aquest aflorament està orientada al sud-est. Fa 3,10 m d'alçada, i és pràcticament vertical. S'hi excavà una fornícula de 2 m d'alt per 2,50 d'amplada màxima. També al frontal rocós, al costat de la fornícula, hi ha diversos forats que correspondrien a capçals per a l'encaix de bigues.
    A davant de la línia de la roca hi ha una bateria de cinc estances construïdes amb murs de pedra desbastada lligada amb fang. La regularitat del nivell fins el qual es conserven els murs i l'aparició d'un nivell important d'argiles a l'interior de les dues estances que van ser fruit d'una intervenció arqueològica, fa pensar que la resta d'alçat dels murs hauria estat fet de tapial.
    A l'interior de les estances excavades s'hi va documentar una zona de treball amb el paviment enllosat i dos morters de pedra sobre seu, una sitja i un fogar.
    La interpretació d'aquest jaciment és que hauria servit d'allotjament i lloc de meditació i pregària d'un eremita, i que possiblement el lloc hagués derivat a un assentament d'hàbitat rural.

    No inventariat a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de la DGABMP.

    ENRICH, J.; ENRICH, J. (1999): "El fenòmen eremític rupestre a la Catalunya Central", a MIQUEL, M.; SALA, M.: Temps de monestirs. Els monestirs catalans de l'any mil. Barcelona, Generalitat de Catalunya.
    ENRICH, J.; ENRICH, J.; SALES, J. (2000): "Eremitoris rupestres alt-medievals a la Catalunya central: una recerca sobre el cristianisme rural.", a I Congrés d'Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya.
    GIBERT, J.; FOLCH, C.: "Memòria. Excavacions arqueològiques al Roc Foradat de Cal Pepa, campanya 2009". Memòria Núm. 9111. Arxiu DGPC.