Retaule Sagrat Cor
Saldes

Saldes. Església Sant Martí de Saldes. Plaça de Sant Martí. 08697 SALDES

Neoclàssic
    IPA núm. 3583.
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Retaule d'un sol carrer que centra la imatge del Sagrat Cor de Jesús, sota una fornícula d'arc de mig punt rematada per uns pilars decorats amb vegetació estilitzada. Dos parells de columnes estriades amb capitells corintis i dos pilars també estriats amb capitells jònics flanquegen i sostenen el cos superior que corona el retaule, format per un frontó troncat de forma trapezoïdal, amb fris i entaulament. La decoració combina els ors amb el blanc i utilitza el blau per a decorar el carrer central. Al centre de la fornícula una imatge del Sagrat Cor olotina i sobre l'altra una Marededéu vestida tipus Pietat amb el fill als braços.

El retaule és una obra de principis del segle XIX, quan al Berguedà imperaven encara gustos que als centre artístics del moment estaven ja totalment desfasats.

Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3583. Generalitat de Catalunya. 1990.