Retaule de Sant Martí de Correà Montmajor

Correà

Agustí Pujol
Privada accessible
Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
Cortés Elía, Mª del Agua

Aquest retaule es troba ubicat a l'altar major de l'església de Sant Martí de Correà. És tracta d'un bon exemple del barroc rural berguedà. El retaule té tres nivells i tres carrers separats per columnes salomòniques. Al centre del nivell del mig hi ha la imatge de talla de grans dimensions de Sant Martí amb quatre relleus laterals que contenen escenes de la vida del sant. Als nínxols laterals hi ha les imatges de Sant Marc i Sant Joan Degollat, una a cada costat, i a sota els busts de Sant Agustí i Sant Ambròs. En el segon nivell hi ha la imatges de l'Assumpció de Maria al centre, i als nínxols laterals Sant Lluc i Sant Mateu i els busts de Sant Jeroni i Sant Tomàs d'Aquí. Al coronament hi ha la representació de la Santíssima Trinitat. Davant l'ostensori, entre la predela i el primer nivell, s'exposa la imatge en talla de la Mare de Déus dels Torrents, que es guarda en aquesta església per motius de seguretat.

La parròquia de Correà pertanyia a la jurisdicció de la Vall de Lord. Actualment forma part del Bisbat de Solsona i es troba entre els municipis de Montmajor i L'Espunyola. Territorialment està dins el terme de L'Espunyola, mentre que la dependència eclesiàstica és de la parròquia de Montmajor. L'església apareix esmentada a l'acta de consagració de la catedral de La Seu d'Urgell l'any 839. La construcció de l'actual edifici va ser iniciada l'any 1693, aprofitant el mur de tramuntana de l'antiga església romànica. L'escultor Agustí Pujol de Folgueroles (Osona) va començar a treballar l'any 1717 i va acabar l'obra l'any 1736 (19 anys). L'any 1742 es va fer el daurat del retaule que va costar 426 lliures barceloneses. El daurador va ser Miquel Pernau de Sabadell. L'estiu de 1991 el Centre de Restauració de la Generalitat va procedir a la restauració del retaule consistent en una neteja superficial del daurat i la policromia extreien la cera acumulada a la base del retaule, fixació de la policromia i desinsectació.

BERNADICH, A. ; ROTA, M.; SERRA, R. (1991). Guia d'Art del Berguedà. Consell Comarcal del Berguedà. ROIG, A. (1990). Els retaules barrocs al Berguedà. A L'Erol nº32, pàgs. 23-26.