Retaule de Sant Martí
Arenys de Munt

  Maresme
  Església parroquial, Plaça de l'Església, s/n

  Coordenades:

  41.60898
  2.53974
  461650
  4606465
  Número de fitxa
  08007 - 24
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Modern
  Renaixement
  Segle
  XVI
  Joan de Tours i Pere Serafí
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si: IPA núm. 8263
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Girona
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Retaule amb nou plafons. Figura central de Sant Martí. En el registre inferior trobem les pintures que representen a Sant Pere i Sant Pau, entre ells l'escena de la mort de Sant Martí. En el registre central dos miracles de Sant Martí: curació d'un leprós i resurrecció d'un mort. En el registre superior: Sant Martí a cavall partint la capa, Somni del Sant i Sant Martí agafat per uns lladres.

  Aquest retaule era més gran, però la resta es va cremar durant la Guerra Civil. Joan de Tours era el responsable del retaule que va pintar Pere Serafí, conegut amb el sobrenom del "Grec", com consta en el contracte signat el 14 de novembre de 1543. Segons Pons i Guri, no totes les taules que figuraven al retaule l'any 1936 eren pintades per Pere Serafí. Un sòcol de pedra era fet per Jaume Safont.

  MADURELL i MARIMON, Josep M (1970). L'art antic al Maresme. Del final del gòtic al barroc salomònic. Notes documentals. Premi Iluro 1968. Caixa d'Estalvis Laietana, Mataró. VIADER i CROUS, Montse (1986). Retaule de Sant Martí (Arenys de Munt), a Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, Inèdit.