Remeis per curar el mal de pedra
Castellbell i el Vilar

  Bages
  El Vilar
  219

  Coordenades:

  41.63355
  1.8614
  405164
  4609717
  Número de fitxa
  08053 - 534
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tècnica artesanal
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Ja no es practica, però ha quedat escrit a la llibreta d'en Pere del Gall
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Es transcriu literalment el que Pere Frontera posa a la llibreta. A la llibreta, hi trobem dos remeis que Pere Frontera utilitza "para curar el mal de piedra". El primer és el següent: "tomaras una porción de flor de noguera en la primebera y la asecas a la sombre y lo áces polbos y tomas lo que coje una media peseta con un vasito de bino blanco que sea bueno".
  L'altre remei és el que diu: "tomas medio gramo en ayunas y medio gramo á la noche de bicarbonato de Litina con dos dedos de sifont".

  Aquesta llibreta és l'únic document que es va salvar de la purga, quan es va fer neteja de la casa d'en Pere Frontera. És un document fonamental per conèixer la medicina alternativa al segle XIX al Bages.

  Llibreta pertanyent a Pere Frontera i Ribera, més conegut com Pere del Gall, perquè havia estat masover del Gall. La llibreta en qüestió és manuscrita del seu puny i lletra i contè diversos remeis que havia posat en pràctica durant la seva etapa de "curandero" de Castellbell i el Vilar.
  Hi ha 28 pàgines on es poden llegir remeis pel mal de cap, per evitar l'avortament, per curar el tifuls, el mal d'estomac, les llagues a la boca, l'escorbut, les morenes, etc.
  Pere Frontera i Ribera (1835 - 1911), era pagès i curandero. Els seus pares eren Josep Frontera, jornaler; i Maria Ribera. Passà la seva joventut com a mosso de pagès; però assolí la fama com a medicinaire, sobretot per una manera especial de curar ossos trencats, així com diverses malalties. La gent l'anomenava el curandero del Vilar.
  Aprèn a llegir i escriure de gran. Viatja a Roma per demanar una dispesa per poder-se casar amb la seva cunyada, ja que quedà vídua del germa.
  Entre 1856 i 1859 treballa en la construcció del ferrocarril de Barcelona a Saragossa

  MASATS i LLOVER, Joan (1983). Personatges de Castellbell i el Vilar: en Pere del Gall. Col·lecció l'Auca comentada, núm. 2. Castellbell i el Vilar: El Brogit.
  VALLS i PUEYO, Joan (1982). Estudi etnoecològic de la comarca del Bages. Tesi de llicenciatura dirigida per Maria Jesús Buxó. Departament d'Antropologia Cultural; Universitat de Barcelona.