Rellotge de sol de les Boades Velles
Rellinars

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

XX-XXI
    Estructural
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Rellotge de sol d'autor, policromat amb terres, situat a Les Boades Velles. És del tipus vertical declinant, amb orientació sud. Està construït damunt d'un suport de morter de calç més antic que no pas el del rellotge que sembla haver estat restaurat. La part superior del quadrant està decorada de color blau. A mà esquerra les estrelles i la lluna en quart minvant i una sanefa (fons blanc). A mà dreta una sanefa de fulles (fons blanc). Al mig, majestuós s'alça un sol antropomorf. Destaca la cara morena d'un personatge masculí, amb barba i bigoti i cabell, d'uns trenta centímetres d'alçada. Del seu cap neixen els raigs solars ondulants, del mateix color, que a la part inferior alternen amb raigs de color groc. Les línies horàries, de color negre, neixen de l'interior d'una semicircumferència de color blanc; senyalen les hores des de les VI del matí a les V de la tarda, i estan representades en xifres romanes (de color negre). Les mitges hores s'endevinen a partir d'una sanefa piramidal invertida de color ocre situada entre cada línia solar. El gnòmon de vareta o estilet és de ferro i està collat al paredat amb morter de calç entremig del nas. No està signat.

Aquest rellotge de sol no consta a l'inventari de la Societat Catalana de Gnomònica.

El mas de Les Boades, correspon l'antic mas de la Vacarissa. Formaria part de les primeres masies que varen configurar el paisatge rellinarenc, instal·lades en llarg del Torrent d'en Roca i de la Saiola fins a la confluència amb la Riera de Rellinars a l'alçada de l'Obaga de la Casanova.
    Els cognoms de Vacarissa i Boada es troben documentats l'any 1002