Rellotge de sol de Ca l'Anton
Rellinars

XXI
    El disseny és de C. Cascante; i els càlculs són de J. Girbau.
    Estructural
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Rellotge de sol situat a la façana de migdia de Ca l'Anton. És del tipus vertical declinant, amb orientació 30,7 graus direcció oest. Té forma rectangular, compost per 42 rajols ceràmics (15 x 15 cm). S'ha col·locat al damunt d'una superfície vertical arrebossada i pintada en color ocre pel damunt de la façana de pedra vista. Al centre, sobre fons blancs s'hi ha dibuixat els analemes de les hores i mitges hores i les corbes de la declinació solar; de color vermell les que marquen l'estiu i la tardor, mentre que el negre ho fa per les hores d'hivern i primavera. Marca el temps solar mitjà de Greenwich. Les línies horàries marquen de les 9 del matí a les 17, en xifres àrabs. El gnòmon està format per una placa de metall amb un angle que senyala l'hora amb la intersecció de les rectes que el formen. La decoració del marc que envolta el rellotge evoca escenes de les quatre estacions de l'any. A la part superior esquerra, en fons blau i lleres negres, el lema: "FUGIT HORA UTERE" (l'hora fuig, usa-la). A mà dreta, un paisatge muntanyenc nevat amb el nom de l'estació, "HIVERN". A continuació, part inferior dreta, un paisatge primaveral de flors i prats verds amb el nom de l'estació, "PRIMAVERA". Per sota, en negre "LÍNIES HORÀRIES NEGRES HIVERN I PRIMAVERA". Al costat esquerra del marc, l'any de realització: 2012, de color negre sobre fons blau. Per sota un paisatge boscà de tardor i el nom també en majúscules a la part superior de la capçada dels arbres. Per sota, formant angle amb la part inferior del marc, un paisatge estiuenc amb el sol que surt per darrera de les muntanyes, al fons i espigues de blat a primer terme. A mà dreta i tancant el conjunt, de color vermell "LÍNIES HORÀRIES VERMELLES ESTIU I TARDOR".(posició geogràfica, latitud: 41:64, longitud: 1.91)

L'analema és una corba que descriu el Sol a la mateixa hora durant un any, observat des d'una mateixa posició. Es fan servir per traçar els rellotges exactes per a tots els dies de l'any. Consta a l'Inventari de rellotges de sol de la Societat Catalana de Gnomònica, amb el número de referència 5351.