Rellotge de ca l'Esbert
Torrelavit

Ca l'Esbert del Raïm - Heretat Segura Viudas
    A la façana sud de la masia de Ca l'Esbert del Raïm.

Regular
    La pintura vermella de les línies incises del rellotge s'està degradant, tot i que encara és perfectament visible.
    Ref. cadastral: 5084005CF9858S0001BH
    Oriol Vilanova

Rellotge de sol vertical declinat orientat al sud, gravat sobre la paret de la façana sud de la masia de Ca l'Esbert del Raïm. El rellotge està representat en forma rectangular, a partir d'una estrella de vuit puntes situada a la part superior, del centre de la qual surt el gnòmon. Des de la meitat inferior de l'estrella i escampades radialment per tota la superfície del rellotge surten una sèrie de línies que van fins al marc del quadrant, marcant dotze hores, dividides al seu torn en mitges hores. El rellotge no presenta xifres horàries de cap tipus. Totes les línies incises, tant les que formen el dibuix de l'estrella, com les que marquen les hores estan pintades de color vermell, ressaltant així respecte al color groc esmorteït del fons del quadrant.

Segons els membres del Grup de Recerques "El Podall", de Torrelavit, es creu que on hi ha l'actual rellotge de sol, n'hi havia hagut un de més antic.

Grup de Recerques "El Podall" (2007): "Els rellotges de sol de Torrelavit". Calendari municipal del 2008.