Refugi de Can Tarabau II
Balenyà

Camí ral de Tona
    Des de Can Moianès, pel camí ral de Tona i a la part arbrada seguir pel camp direcció a ponent

Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Refugi elemental construït prop del camp d'aviació de Tona i Balenyà. És una construcció subterrània amb forma de "U". Presenta dues boques d'accés d'arc de mig punt ceràmic, des d'on descendeixen unes escales fins a una galeria sense pavimentar. Està feta d'obra vista.

Durant la Guerra Civil, el Govern de la República va fer construir quatre camps d'aviació a Osona. El camp d'aviació de Balenyà i Tona va començar-se a construir la primavera de 1938, quan els veïns de la zona van ser convocats per a treballar-hi. A l'entorn del camp es van construir un refugi antiaeri i diversos refugis elementals perquè el personal s'hi pogués protegir, tot i que afortunadament no van haver-se d'utilitzar per aquest fi. El maó utilitzat per a la seva construcció procedia de Tona.

ERRA, M. ; ERRA. M. (2007). Els camps d'aviació d'Osona durant la Guerra Civil. Calldetenes: Grup Excursionista Calldetenes.