Rec i batedora dels Horts del Mussons
Torrelavit

Barri dels Mussons
    Sota el pont dels Mussons, travessant la zona de conreu d'horta.

Oriol Vilanova

Rec actualment utilitzat per a usos agrícoles situat a la zona dels Horts del Mussons, sota el pont homònim, antigament utilitzat com a rec que desviava l'aigua del Riu de Bitlles cap al molí de Lavit (veure camp "Història"). La part conservada del rec, orientada en sentit nordoest - sudest, té una longitud aproximada de 82 m i una amplada de 1,60 m. Pel que fa a la batedora, es troba situada al vessant nord-est del rec, amb una superfície de maó pla inclinada cap a l'interior del rec, de 44 cm d'amplada. Al vessant oposat (sud-oest), hi ha el mur del rec, sense batedora, fet amb còdols a la part més profunda i amb tres filades de maó a la part superior. Té una amplada conservada de 52 cm i una alçada / profunditat de 82 cm. La longitud total de la batedora és indeterminada, doncs es troba colgada per les argiles del rec als seus dos extrems.

El rec dels Horts dels Mussons s'anomena també rec del Molí de Lavit, ja que antigament canalitzava l'aigua del Riu de Bitlles cap a aquest molí. Aprofitant aquest curs d'aigua s'hi va instal·lar una batedora, i posteriorment uns rentadors públics (veure fitxa 147).

Grup de Recerques "El Podall" (2009): "Els safareigs a Torrelavit". Calendari municipal del 2010.